Hrady.cz
Dobře zachovalý reliéf tvrze, zaniklé vsi a jejího ohrazení. Tento sídelní komplex, zatím neprozkoumaný, patří k nejlépe dochovaným podobným místům u nás.
Severní část tvrziště
© Roman Řezáč 02/2009
Graficke pismenko Poměrně dobře dochované tvrziště se nachází na okraji ploché a nízké terénní terasy, vybíhající nad mělkou lesní mýtinu, asi 500m severozápadně od vrcholu kopce Mařenka. Od obce Lesná je tvrziště vzdálené asi 1 km východním směrem.
Tvrziště se zachovalo velmi dobře čitelné, ovšem nedávno bylo poškozeno větrným polomem, který vyvrátil v jeho jádru vzrostlé stromy. Porost je proto v současné době vykácen, ovšem vývraty a kácení stavu tvrziště dost uškodily. Je také vidět, jak vykácení podpořilo růst křovin a na tvrzišti už je také pravidelně vysazeno několik nových smrků. Proto toho kdo chce toto místo navštívit je proto právě teď ideální doba.

historie

Ves Dašovice se zmiňuje v roce 1353, kdy polovina patří Heraltovi z Heraltic. Dále se zmiňuje v roce 1386, Dašovice byly dány do zástavy Evou Chavlovi. Od roku 1406 se po Dašovicích píše Vilém Roman z Myslejovic. Od roku 1415 patřily Joštu Hechtovi z Rosic. Ten, jako mnoho dalších rozšiřoval svůj majetek a své sídlo měl jinde, čímž tvrz nejspíš zůstala opuštěná. Opuštěná jistě roku 1466 byla i ves.

Popis - tvrz
    Tvrz měla obvyklé utváření jednoduchého jádra obtočeného příkopem a vnějším valem. Je třeba podotknout, že z obraného hlediska o vhodné místo nešlo. Tvrz situovaná na hraně nízké terasy byla ohrozitelná prakticky ze všech stran a odpovídá podobným stavbám v rovině ve vazbě na hospodářské zázemí. Kolem tvrze pramení několik potůčků. Jak to obvykle bývá, tvrz v nížinné poloze využívala vodu k zatopení příkopů a zvýšení obranyschopnosti. Vzhledem k

Popis - zaniklá ves
    Zajímavé jsou zbytky zaniklé vesnice, které v podstatě navazovala na tvrz a spolu tvořily dnes ne zrovna běžně zachovalý sídelní komplex. Ves navazovala přibližně na jihozápadní straně. Měla přibližně oválný tvar a byla chráněna po stranách příkopem. Stavení stála za sebou podél středové osy a v dolní části, asi 100 m od tvrze pramenil mezi domy potůček. V literatuře se uvádí, že se zachovaly základy a zbytky ohrazení. Vzhledem k tomu, že místo

Třebíč  (TR)

Další tvrze v okolí