Hrady.cz
Původní tvrz byla ve 2. pol. 14. století přestavěna na hrad. Ve 2.pol.15.stol. proběhla pozdněgotická přestavba. Renesanční přestavby proběhly v 16. století. V 1.pol.18.stol. přibylo severní zámecké křídlo. Od roku 1991 je zámek sídlem MÚ Zabřeh.
celkový pohled na zámek od silnice pod zámkem
Graficke pismenko Zámek v Zábřehu na Moravě je součástí historického centra města, a to vlevo od dnešního Masarykova náměstí. Přímo na tomto náměstí se nachází informační tabule s pěkným a přehledným plánem města i se zámkem. Dnešní zámek prošel během staletí mnoha stavebními úpravami. Původně na vysutém ostrohu stávala tvrz, do níž byl přístup možný pouze ze strany od města. Tento vstup byl chráněn dlouhým vodním příkopem, který překlenoval padací most v místech dnešní brány do jádra zámku. Tvrz byla během 2. pol. 14. století rozšířena tak, že se sídlo bylo nazýváno hradem. Důkladná pozdněgotická přestavba (např. byla vybudována štíhlá hradní hláska) proběhla v 2. pol. ...
30.9. 2006

historie

První písemná zmínka o Zábřehu se dochovala v listině brněnského zemského sněmu z roku 1254. Od roku 1278 byl Zábřeh už nazýván městem. Již tehdy zde nejspíše stávala tvrz, která byla ve 2. pol. 14. století (za Šternberků a Kravařů) rozšířena tak, že sídlo bylo nazýváno hradem. Kravařové drželi Zábřeh od roku 1397 do roku 1442, kdy jej do dědičného vlastnictví získal rod Tunklů z Brníčka, kteří ze Zábřehu vybudovali své sídelní město.

WC, Svatby
    hrad přestavěný na zámek