zámek Frýdek

Friedeck, Vridek
Zámek přestavěný z gotického hradu, založeného ve 14. st. Renesanční přestavbu provedl Bartoloměj Bruntálský z Vrbna koncem 16. st. Po požáru v roce 1668 několikrát upravován. Roku 1797 koupili panství Habsburkové. Od roku 1923 patří zámek státu.
Frýdecký zámek od západu
Z tohoto pohledu vidíme, že zámek si dodnes zachoval prvky středověkého hradu. Zleva vidíme vyhlídkový gloriet postavený na substrukci středověké bašty, půlkruhově ukončenou zámeckou kapli a štíhlou nárožní věžici, která nahradila nárožní středověký arkýř.
© Jan P. Štěpánek 02/2007
Graficke pismenko Frýdecký zámek (hrad) - původní slezská pohraniční pevnost byla vystavěna snad na místech starší tvrze v polovině 14. století na popud těšínských knížat Piastovců.
Na sklonku 16. století byl hrad po požáru roku 1592 přestavěn Bruntálskými z Vrbna v renesanční zámek. Od roku 1637 náležel zámek Oppersdorfům. Za nich byly zcela přestavěny interiéry. Roku 1688 zámek vyhořel. Další úpravy trvaly po celé 18.století, kdy na zámku vládli Pražmové z Bílkova. V roce 1797 zámek i s panstvím odkoupili Habsburkové, kteří Frýdek vlastnili až do roku 1918, kdy byl celý jejich majetek zkonfiskován nově vzniklým Československým státem. Zámek se stal sídlem vlastivědného muzea a v současnosti je sídlem Muzea Beskyd ve Frýdku - Místku, které zde provozuje mnohé expozice, výstavy a společenské akce.
Radim Bystroň 2003, 23.11. 2003

Historie frýdeckého zámku
    Dnešní frýdecký zámek byl kdysi zeměpanským hradem, který založila těšínská knížata v polovině 14. století k ochraně zemské hranice s Moravou a obchodní cesty. Chránil i městečko Frýdek, které vznikalo. Počátky hradu a jeho podoba jsou zatím obestřeny tajemstvím. Hrad měl zřejmě patrovou budovu paláce s branou a padacím mostem přes pět metrů hluboký příkop, který vedl podél hradby okolo celého hradu. Hradba obíhala dnešní vnitřní obvod druhého

Muzeum Beskyd Frýdek-Místek, 19.3. 2004

Shazování kozla
    V dávných dobách pevný knížecí frýdecký hrad a město přitahovaly celou řadu nájezdníků a dobyvatelů. Jednou vpadly z Uher do pobeskydské roviny nepřátelské hordy a zakrátko oblehly i frýdecký hrad. Živá duše do něho i z něho nemohla ven. Když selhaly všechny útoky proti nedobytnému hradu, nepřátelé zkusili frýdecké dlouhodobým obléháním vyhladovět. O vodu neměla hradní posádka nouzi, ale potraviny zakrátko docházely. Když už neměli co jíst,

mgr. Jaromír Polášek, 12.1. 2005
    Záhadná studna
    Stojí v zámeckém parku a má z ní vést tajná chodba. Ve skutečnosti se jedná o zámeckou lednici, kde v hlubokém sklepení bylo uloženo maso a zvěřina. Podle pověstí vedly ze zámku další tajné chodby k náměstí do rožního Wolfínského paláce, kde je dnes vinárna U erbu, směrem do údolí a k Mariánskému kostelu. Většina sklepení je dnes zasypána a na třech místech byly skutečně nalezeny únikové chodby, před zámkem a v dnešním parku.
    Tajemné zjevení majitele
    Záhadné kroky v kapli, mizení různých předmětů prapodivná znamení jsou přičítány údajnému duchovi Jiřího hraběte z Oppersdorfu, který v letech 1636-51 vlastnil frýdecké panství. Stupňoval útlak, náboženskou nesvobodu a odpíral měšťanům výsady, a za trest musí po smrti strašit na zámku. Přesná podoba není známa.
    Kamenná vana
    Má podobu velké kamenné nádoby ze zčernalého pískovce a stojí na zbytku hradby v zámeckém parku. Kolují o ní dohady, jedno z tvrzení uvádí, že šlo o nádobu užívanou k rituálním obřadům. Ve skutečnosti sloužila jako nádrž na vodu v zámeckém parku.
    Ondráška
    Je malá sklepní komora pod bočním schodištěm, se zamřížovaným okénkem. Podle tradice zde bylo vězení a k jeho obyvatelům patřil známý slezský zbojník Ondráš, kterému se odtud podařilo uprchnout. Nakonec byl Ondráš stejně zrazen a zabit svými druhy. Aby toho nebylo málo, jeho tělo bylo ještě rozčtvrceno a vystavováno na různých místech města (například před zámkem).
    mgr. Jaromír Polášek, jps7, 12.1. 2005

Noční prohlídky, Svatby, Pronájem prostor, Rezervace, Suvenýry, Rodiny s dětmi, WC