Hrady.cz
Kostel Narození Panny Marie je jedinečná moravská památka z dob rané gotiky. Dala jej vystavět v 15. stol. královna Konstancie a její syn Přemysl. V 19. stol. prošel kostel rozsáhlou rekonstrukcí. V roce 1845 byl částečně přestavěn. V interiéru kostela je obraz Petra Brendla Poslední večeře Páně.
Celkový pohled
© Roman Řezáč 07/2004
Graficke pismenko Počátek obce spadá do 11.století, zajímavostí je to, že zde prokazatelně neexistovala minimálně od roku 1547 robotní povinnost. To znamená o plných 300 let dříve než v Čechách.

historie

Kostel, jedinečnou stavitelskou moravskou památku z dob rané gotiky, dala vystavět v 15. století královna Konstancie a její syn Přemysl. V 19. století prodělaly Vémyslice několik povodní a požárů, a přesto dokázalo město provést rozsáhlou rekonstrukci kostela. V roce 1845 byl částečně přestavěn. V interiéru je obraz Petra Brendla Poslední večeře Páně.

Znojmo  (ZN)
    Vémyslice