hrad Mydlovar

Kostomlaty
Blatný hrad pánů z Kostomlat vznikl během 2. pol. 13. stol., postaven částečně z cihel. Zanikl někdy před r. 1561.
mydlovar
Graficke pismenko Asi 5,5 km jihovýchodně od Lysé nad Labem se nacházejí nepatrné zbytky hradu. Od r. 2011 vede k hradu buď žlutá značka z Kostomlat k ústí Vlkavy a pak modrá značka po proudu Labe cca 0,7 km k odbočce k hradu, nebo modrá značka od zastávky Ostrá.
28.5. 2002

Neomezená návštěvní doba.
    28.5. 2002

historie

Mydlovar byl založen nejspíše ve druhé pol. 13. století pány z Kostomlat (opevněné sídlo, nejspíše hrad stávalo také v nedaleké obci Kostomlaty na vyvýšenině na místě dnešního kostela a hřbitova). Jako pustý se uvádí k roku 1561. Hrad patřil mezi hrady využívající plášťovou hradbu, v tomto případě vyjímečně vystavěnou částečně (úplně?) z cihel. Vnější obranu obstarávaly příkopy, resp. nedaleké Labe, které dříve zasahovalo v mokřinách až ke hradu.

Patrik, 19.11. 2002

Hrad Mydlovar
    Mezi Kostomlaty a Lysou, ukryta v lesích při pravém břehu Labe, leží zřícenina hradu Mydlovaru. Ten prý založila kněžna Libuše. U hradu stávaly mohutné duby, pod nimiž soudívala rozepře svých poddaných. Opodál měla kněžna zahradu se vzácnými květinami. Dodnes se tam nacházejí rostliny, které v okolí Lysé jinde nerostou. Místu se říká Libušina zahrádka. Od nedalekého potoku, v němž se Libuše s rozkoší koupávala, spatřila jednou na západě lysati

Tajemný hlas minulosti Jiří F. Musil, 2002, 24.1. 2003

Nymburk  (NB)