průčelí
2003 ©Jan Hendrych

historie kaple sv. Markéty

Graficke pismenko Nezaručená tradice o kostelíku tvrdila, že vznikl na místě první svatyně, založené Bočkem z Obřan, což se neshoduje s autentickým vylíčením situace kronikářem Jindřichem Žďárským. První písemná zmínka o tomto kostele, tehdy vlastně kapli sv. Markéty u brány, je však teprve z r. 1352 v listině, jíž udělil lanzenský biskup návštěvníkům klášterních kostelů ve Žďáře odpustky. Teprve z r. 1368 je první zmínka o tom, že se v tomto kostelíku konaly úkony farní. Tento stav trval až do zrušení farní fce do r. 1786. Na kresbě Zemanově z r. 1678 je kaple zachycena s onou neumělostí a schematičností, s níž tato kresba zobrazuje ...
Dr. Metoděj Zemek Dr.Antonín Bartušek:DĚJINY ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU, Krajské nakladatelství, Havlíčkův Brod 1956, díl II.,částII,str.56-58., 20.11. 2003

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Žďár nad Sázavou-Zámek