Hrady.cz
Dřevěný kostel založen hrabětem Jiřím z Oppersdorfu r.1640 na hřebenu tzv. Malé Prašivé. Původní zasvěcení sv. Ignáci z Loyoly v r.1673 změněno na sv. Antonína Paduánského. Spadá pod farnost v Dobré.
severní vstupní průčelí kostelíka sv. Antonína na Prašivé
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Graficke pismenko Dřevěný kostel sv.Antonína na Prašivé (704 m.n.m.) je pod ochranou památkového úřadu, nachází se nedaleko turistické chaty. Místo je rozcestníkem turistických tras. Na úbočí chalupa chlévního typu z roku 1874, dnes ojedinělá.

historie

Kostel byl vybudován z podnětu hraběte Jiřího z Oppersdorfu v roce 1640. Původně zasvěcen sv. Ignáci z Lyoly, od roku 1673 věnován památce sv. Antonína Peduánského, 1791 svěřen jako filiální kostel farnosti v Dobré. Loď kostela pochází z roku 1640, věž z roku 1860.
    Sv. Antonín Paduánský - jeho život, legendy, atributy

O vzniku kostelíka na Prašivé
    Frýdecký Pán, hrabě Jiří z Oppersdorfu, byl tak obratným lovcem, že ho jednou při lovu na hoře Prašivá nabral jelen, kterého netrefil. Když v objetí jeleního paroží zabodnutého do stromu srdnatě naříkal, pištěl, volal o pomoc a sliboval Bohu postavení kostelíka na tomto místě, stal se zázrak. Na pomoc náhle přišel jeho hajný, kterého předtím od sebe odehnal, protože se mu nechtělo poslouchat jeho rady. Hajný ale neodešel, byl kousek dál ve

Frýdek-Místek  (FM)