důl Kukla

Oslavany
Rosicko-oslavanská uhelná pánev je nejstarší a zároveň nejmenší u nás. Začalo se zde těžit v r.1755. V té době bylo napojeno na oslavanskou elektřinu i město Brno nejvyšším napětím v tehdejším Rakousku-Uhersku. V r. 1992 byl provoz na dole Kukla zastaven a věže demontovány.
Těžební věž
Expozice muzea hornictví a energetiky umístěná v oslavanském zámku...

historie

Rosicko-oslavanská uhelná pánev patří k nejstarším a zároveň nejmenším u nás. V Oslavanech se začalo těžit v roce 1755. Důl Kukla byl v letech 1911–1913 přebudován na centrální šachtu jižní části revíru. V té době bylo napejo na oslavanskou elektřinu i město Brno nejvyšším napětím v tehdejším Rakousku-Uhersku, a to 44kV. V roce 1992 byl provoz na dole Kukla, stejně jako v okolí zastaven a věže demontovány. Zůstaly jen dvě ve Zbýšově a třetí byla

Roman Řezáč, 18.7. 2004
    Důl v Rosicko-oslavanské uhelné pánvi byl vyhlouben r. 1861 jako větrací jáma a zpočátku byl nazýván Nová šachta. R. 1865 byl dán do provozu jako větrací, čerpací a případně i těžní jáma. R. 1902 byl postaven ventilátor s elektrickým pohonem. R. 1911–13 byl přebudován na centrální jámu jižní části revíru. Byl rozšířen a byla postavena železobetonová těžní věž vysoká 37 m. Na vrcholu věže byl umístěn těžní stroj Koepe, první těžní stroj u nás

Jarmila Plchová , 2.10. 2011

technická památka