hrad Kost

Podkost
Gotický hrad založený Benešem z Vartemberka před r. 1349, po r. 1370 radikálně přestavěn. R.1524 v držení Biberštejnů, renesanční přestavba. V 16. století za Lobkoviců nové hosp. budovy. Konec rezidenční funkce r. 1590 za Oldřicha Felixe z Lobkovic.
Graficke pismenko Pojedete-li autem do Sobotky, jistě si nenecháte ujít návštěvu tolik zajímavého hradu Kost. Zvláštností je, že z jednoho místa můžete spatřit všechny čtyři rohy věže naráz. Hodně štěstí při hledání.
28.5. 2002

Prohlídkové okruhy:

1. Rod Kinských v Čechách - interiéry hradu, kolekce pušek, pistolí a zbraní. Rodinný nábytek a portréty české šlechtické rodiny.(délka okruhu 50 - 60 min.).
    2. Mučírna - trestní právo v 16. - 18. století (délka okruhu 50 - 60 min.).
    3. Spojený 1. a 2. okruh (délka okruhu 90 - 100 min.).
    4. Zkrácený okruh - exteriéry hradu, doplňkový okruh (délka okruhu 30 min.).
    plus
    13. komnata s katem

historie

Zachovalý hrad na pískovcové skále v údolní poloze nedaleko Sobotky. Hrad založil patrně Beneš z Vartenberka před rokem 1349. Po roce 1370 byl Petrem z Vanrtenberka radikálně přestavěn. Po pánech z Házmburka přešla Kost roku 1497 do rukou Šelmberků, kteří se též zapsali do její podoby. Po roce 1524 hrad drželi Biberštejnové, kteří ho rozšířili a renesančně přestavěli. Za Lobkoviců okolo přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny 16. století vznikla celá

28.5. 2002
    Hrad Kost leží v krajině, které se pro její půvaby právem říká Český ráj. Byl postaven v lesnatém údolí na mohutném skalním pískovcovém ostrohu, asi kilometr od místa, kde stávalo prehistorické hradiště Na Poráni. Je to krajina velmi bohatá na vodní toky, které vytvořily v tomto místě tři mohutná údolí, zaplavená močály. Na jejich místě byly vybudovány tři rybníky: Bílý, Černý a Labutí, z nichž první dva se zachovaly dodnes. Protržením hrází

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 7.3. 2006

Hrad tvrdý jako kost
    Páni, kteří sídleli na Kosti, měli slušné příjmy ze svých statků i z význačných, výnosných úřadů, které zastávali, jako na příklad pan Petr z Kosti, hofmistr císaře Karla IV. Název Kost, jenž v nás budí představu nedostatku, nepřiléhal dobře k blahobytu hradních pánů, o nichž lidé říkali: „Na Kosti se páni dobře mají.“ Zato však dobře vystihoval tvrdost a nedobytnost hradu. Pověst vypravuje, že i Žižka přitáhl před Kost a začal ji dobývati.

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků, 2.9. 2002
    Plakánek
    Údolí podkostecké, vroubené malebnými skalami, nazývá se Plakánek. Je to táhlá, malebná úžlabina, opředená mnohými bájemi. Tu v závětří na pestře kvetoucích lukách prováděly své reje lehkonohé víly okolo studánky Roubenky. Pramen vody, který z ní vyrážel, vynášel na povrch písek, pomáhající lidem od očních neduhů. V hustých lesích, jež obklopovaly hrad na dvě míle daleko, ztratilo se kdysi dítě uhlířovi, který tu pálil uhlí. Když matka

popis

Podobu první fáze hradu známe velmi nedostatečně i díky tomu, že se se změnou komunikačního schematu v druhé fázi zřejmě změnila i celá teréní situace, což měkké pískovcové podloží vcelku dobře umožňovalo. Původně se do hradu vcházelo nejspíše od severu a jediným nesporným pozůstatkem jeho prvé fáze je čtverhraná obytná věž s okoseným nárožím v severozápadním nároží jádra, vystavěná z pískovcových kvádrů menších rozměrů. Při přestavbě v poslední

27.12. 2008

Svatby, Pronájem prostor, Ubytování, Rezervace, Suvenýry, Parkoviště, Restaurace, Občerstvení, Rodiny s dětmi, WC, Samostatné prohlídky, Noční prohlídky
     Jičín  (JC)
    Libošovice