Lštění

Přestavlky u Čerčan
pohled přes hradiště na západ
z hradiště je krásný a daleký výhled
2003 ©Jiří Marounek
Graficke pismenko Raně středověké hradiště trojúhelníkového tvaru vypýnající se 100 m nad levým břehem Sázavy. Ostrožnu na severu uzavírá prudká stráň k Sázavě, na jihu a jihozápadě příkrýspád do údolí Dubského potoka. Na východně je jediný možný přístup asi 190m širokou šíjí, který bránil ještě dnes patrný až 5m vysoký příčný val. Na severu terén zvolna klesá k opyši. Vně valu bylo ještě navíc opevněné předhradí, dnes již kromě teréní vlny nepatrné. Pravděpodobné je opevnění i po strmých stráních.
Čtverák, Lutovský, Slabina, Smejtek - Encyklopedie hradišť v Čechách, 12.11. 2003

historie

Hradiště Lštětí vzniklo pravděpodobně na přelomu 9.a 10.století jako jeden z obvodových hradů prvnvotního přemyslovského panství. Později byl na hradišti vybudován kostel, předchůdce dodnes stojícího gotického kostela. V 11.století je zde písemně doložena i existence dvorce hradského správce Mstiše. Význam hradiště postupně upadala začal se omezovat pouze na ekonomickou sféru. V roce 1055 byla na hradě uvězněna těhotná manželka knížete a krále

Čtverák, Lutovský, Slabina a Smejtek - Encyklopedie hradišť v Čechách, 12.11. 2003

hradiště