Hrady.cz
Trojkřídlý zámek na místě gotického hradu (zbytky v severním křídle), přestavěný renesančně koncem 16. století a barokně kolem roku 1672. Budovy na předhradí (bývalý pivovar) jsou převážně renesanční. Za zámkem jsou zbytky ohradní zdi kolem parku.
Rataje nad Sázavou - zámek.
Vstupní průčelí zámku.
Zámek v Ratajich slouží jako kancelář obecního úřadu, knihovna, muzeum a pošta. Ve sklepení zámku je zbudována hasičská zbrojnice.
9.11. 2003

turistické

Zámek v Ratajích nad Sázavou, prochází rekonstrukcí. Z připravených 5 etap oprav jsou dokončeny první 2 etapy a to za podpory finančních prostředků EU. Srdečně Vás zveme na návštěvu našeho zámku, těšit se můžete na výstavu obrazů, dřevorubecké muzeum, návštěvu půdy a Muzeum středního Posázaví. Těšíme se na Vaši návštěvu od května do října v době od 8.00 do 16.00.
    Soňa Vlachová, 15.5. 2013

historie

Obec vznikla pravděpodobně kolem roku 946, první písemné zmínka se dochovala z roku 1156. Na místě současného zámku vzniká v 10. století srubovo-zděný hrad jako pomezní tvrz zličského kraje. Rataje prošly držením mnoha šlechtických rodů, vč. 13. století, kdy patřily do vlastnictví krále, který je propůjčoval nebo daroval jako léno. V roce 1420 získává Rataje Hynek Ptáček z Lipé a Pirkštejna, nejvyšší hofmistr a mincmistr Království českého,

Veronika Vaňková, 15.8. 2008

Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Pronájem prostor