Hrady.cz
Zbytky skalního hradu blíže neznámé historie a majitelů, romanticky upravené při založení zámeckého parku. Dochovány tři úrovně ve skále vytesaných světniček a chodby se schodištěm. Odehrává se zde děj Máchova románu Cikáni.
Vstup do světničky
Graficke pismenko Málo známé zbytky skalního hrádku zvaného Staráky najdete nedaleko vsi Kokořína, na hraně údolí hned za zámkem.
Zdivo se zde nedochovalo, přesto si můžete prohlédnout několik do skály vytesaných světniček. Zajímavostí je, že právě sem umístil Karel Hynek Mácha děj svých Cikánů.
Filip Matoušek, 11.4. 2005

historie

Historické písemné zprávy o této lokalitě nejsou známy a z archeologických nálezů je bohužel k dispozici pouze jediný keramický fragment, rámcově datovatelný do 14. století. Dnešní podoba objektu je také bohužel částečně poznamenána romantickými úpravami při vzniku kokořínského zámeckého parku. Lokalita zvaná Staráky vznikla na výrazném skalním bloku na hraně údolí, odkud byl také z jižní strany veden původní vstup úzkou průrvou mezi skalními

Na východním okraji zámeckého parku ve vsi Kokořín jsou zachovány zbytky prvního kokořínského hradu, pravděpodobně původního sídla majitelů panství před stavbou nového hradu Kokořína. Podle nich můžeme soudit, že jde o typ hradu obvyklý v pískovcových skalách, kde přirozené opevnění bylo pouze doplňováno. Jsou zde dosud zachované místnosti vytesané do skály ve třech patrech nad sebou. Spojení mezi jednotlivými částmi obstarávalo dřevěné

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 7.3. 2006

nepatrné zbytky zdí