Hrady.cz
Zříceniny hradu z konce 13. st., který sloužil jako ochrana zlatých dolů a vstupu na území vratislavského biskupství. Měl obranný příkop široký 15–30 m. Dnes zbylo 9 m vysoké torzo okrouhlé věže. Hrad byl zničen v pol 15. st.
Torzo věže
autor neuveden
Graficke pismenko Romantická zřícenina slezského strážního hradu Koberštejna nedaleko vrcholu Zámeckého vrchu (934 m.n.m.) nad údolím Černé Opavy. Z hradu, který se nacházel na špatně přístupných skaliscích a v době existence musel budit dojem orlího hnízda, se do současnosti zachoval typický vysoký střep štíhlé válcové věže na skalnaté kupě a několik málo pozůstatků zdí a mohutného příkopu. Na hrad se dá nejlépe dojít ze dvou stran. První, kratší trasa vede z Horního Údolí po modré tur. značce. Odtud je skála s věží vidět již z dálky. Odtud je to na hrad necelé 3 km (pokud si zkrátíte cestu a dojdete přímo na rozcestník Pod Koberštejnem, vyhnete se rozcestníku ...

turistické

Na hrad Koberštejn je velmi náročná cesta. Zříceniny se nacházejí 912 m n.m. a tak než se budete moci kochat krásami hradu a jeho okolí, tak se řádně zadýcháte. Ale ten výstup stojí za to.
    28.5. 2002

historie

Hrad vznikl pravděpodobně koncem 13. století na ochranu zlatých dolů kolem dnešních Zlatých Hor. Kobrštejn byl současně pomezním hradem chránícím vstup na území vratislavského biskupství údolím Černé Opavice, do něhož byl z hradu dobrý výhled. Název Kobrštejn nám dochovala lidová tradice. Písemné prameny však o něm mlčí. Hrad měl nevýhodnou polohu, což však při značné výšce místa (912 m) nebylo příliš důležité. Hradiště bylo obklopeno

Tak praví cedule u hradu umístěná., 28.5. 2002
    Koberštejn střežil zemskou stezku mezi Zlatými Horami a Vrbnem. Přestože se v písemných zprávách vyskytuje až v roce 1687 jako pustý, nálezy keramických střepů dokládají začátek osídlení už na přelomu 13. a 14. století.
    Jan Laurýn, podle Miroslav Plaček - Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, 11.11. 2007
    Popis hradu ve světle jeho historického vývoje
    Hrad Koberštejn byl vystavěn patrně slezským knížetem Bolkem Svidnickým z rodu Piastovců na konci 13. století, jako protiváha moravského hradu Kvimburku. Jako staveniště bylo zvoleno osamoceně trčící skalisko na svahu Zámecké hory, nedaleko jejího plochého vrcholu. Z hradu bylo možno shlédnout až 11 km obchodní stezky, která se údolím Černé Opavy klikatila. Původní hrad Koberštejn byl tvořen bizardní stavbou štíhlé nepravidelně válcové věže

Jeseník  (JE)