Hrady.cz
Zřejmě nejlépe dochované cihlové městské opevnění v českých zemích pochází z počátku 14. století. Zejména na východní části obvodu hradby prodělaly tvrdou puristickou restauraci na přelomu 19. a 20. století.
Graficke pismenko Prvním opevněným objektem na území dnešního města bylo příkopem a palisádou opevněné hradiště z doby bronzové, jehož jádro by se dalo vymezit prostorem kostela sv. Jiljí. Pozdější slovanské sídlo z 9. stol. vtisklo tvář nově vznikajícímu městu - dodnes je při pohledu na mapu patrné směřování hlavních komunikací. Prodloužíme-li si pomyslný směr cest vedoucích od městských bran, sejdou se nám v prostoru bývalého hradiště – tam, kam ústil dřevěný most přes Labe. Dokonce i po vzniku města byl areál hradiště (tvořící jihovýchodní roh opěvněné plochy města) nějaký čas oddělen od města příkopem. Nymburk je navíc ve starých pramenech nejprve veden jako „Nuenburch“, tedy ...
Mass, Turyna Petr; Středověké hradby města Nymburka, Vladislav Razím, 20.8. 2005

brána, opevnění