zámek Peruc

Pamětní síň E. Filly
Zámek byl vybudován v 16. nebo 17. stol. rodem Ledeburů na místě starší gotické tvrze. R. 1770 založen zámecký park. Od r. 1945 vlastnili zámek různé státní instituce. Od října r. 1994 byl v majetku obce Peruc, od r. 2007 v soukromém majetku. Na zámku je galerie obrazů Pamětní síň E. Filly.
Průčelí zámku
2003 ©Luděk Pitter
Graficke pismenko Zámek se nachází na náměstí E. Filly v obci Peruc asi 14 km od okresního města Louny a přibližně stejně daleko od Libochovic a Budyně nad Ohří. Od roku 1994 je v majetku obce a jeho stav se od té doby stále zlepšuje. Vlastní zámek dosud není přístupný, ale v jeho křídle byla v roce 1999 znovu otevřena Pamětní síň Emila Filly, kde jsou vystavena jeho díla. Tento význačný český malíř, grafik a sochař v létech 1947 -1952 žil a tvořil v jižním křídle zámku. Vlastní zámek je trojkřídlá patrová budova, na hlavním průčelí 3 rizality, boční jsou zakončeny atikou s vázami a střední je zakončen trojúhelníkovým štítem ...
8.11. 2003

Pamětní síň dočasně uzavřena:
    Pamětní síň Emila Filly na zámku, kterou provozuje Galerie Benedikta Rejta, je prozatím uzavřena (řada rizikových faktorů neumožňuje bezpečný provoz galerie). O znovuotevření síně se vedou jednání.

historie

Zámek se nachází na místě gotické tvrze. Poprvé je zmiňována již ve 12. stol. Mimo jiné zde byli majiteli i Pětipesští (proslulí lapkové). V roce 1673 koupil Peruc Jan Jetřich z Ledeburu, jehož potomci zde sídlili do roku 1798. Za Ledeburů byl zbudován zámek. Sochařská výzdoba zámku pochází z dílny Ignáce Platzera z doby kolem roku 1770. V té době byl také založen zámecký park. Od roku 1814 pak vlastnili Peruc Thunové. Zámek v Peruci byl

8.11. 2003
    Zámek Peruc
    Zámek se nachází na náměstí E. Filly v městysu Peruc asi 15 km od okresního města Louny a přibližně stejně daleko od Libochovic a Budyně nad Ohří. Od roku 2007 je v majetku soukromých vlastníků a jeho stav se od té doby stále zhoršuje. Vlastní zámek není přístupný. V jeho křídle byla v roce 1999 znovu otevřena Pamětní síň Emila Filly, která je od roku 2011 po vykradení na neurčito uzavřena. Tento význačný český malíř, grafik a sochař v létech

Mirek Blažek, 25.9. 2012