Hrady.cz
Zámek byl postaven počátkem 17. století rodem Mikuschovců. V jejich vlastnictví byl do roku 1794. V zámku se velice často střídali majitelé, nejznámějšími z nich byl pravděpodobně rod Šternberků.
vlastní zámek s kaplí
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Zámek se nachází při hlavní silnici vedoucí z Žulové do Vidnavy. Jedná se o přízemní obdélníkovou budovu k níž patří hospodářská budova a kaple. Nedaleko Černé Vody se nachází "krásná" zřícenina hradu Kaltenštejna (Hradiska).
Radim Bystroň 2003, 7.11. 2003

Černá Voda nedaleko Žulové
    Nevelký zámek se nachází na severovýchodním okraji obce. Postvili jej počátkem 17. století Mikuschové, kteří jej vlastnili do roku 1794. Pak často střídal majitele, z nichž asi nejznámější byli Šternberkové.
    Radim Bystroň, 7.11. 2003

O zlé zámecké paní
    Ne vždy byl v našem Slezsku takový přičinlivý a čilý ruch jako nyní, kdy se v horách a údolích, na polích a v dílnách lidé pilně snaží vydělat si na svůj každodenní chléb. Dnes nepotřebuje člověk nejdříve jít velmi daleko, aby spatřil půvabná obydlí a malebně se rozprostírající osady , které vznikly před desetiletími, ba staletími na místě mohutných lesů. Tam, kde jsou nyní pokojné obce, žila dříve jen lovná zvěř či dokonce vlci a medvědi. V tu

Jeseník  (JE)
    Černá Voda