Den boje za svobodu a demokracii
Velmi významná technická památka ze 3. čtvrtiny 19. století vystavěná dle patentu prof. Jiřího Pacolda umožňující pálit i netříděný vápenec. Po letech chátrání během 2. poloviny 20. století od r. 2004 probíhá rekonstrukce a počítá se s instalací výstavky.
Graficke pismenko Na pozvolna stoupající trase modré značky se poblíž pomezí Velké Chuchle a Slivence nachází tato technická památka světového významu. Tyto pece vystavěné dle převratného patentu profesora pražské techniky Jiřího Pacolda umožňovaly zpracovávání jakéhokoliv vápence, nikoliv tedy pouze tříděného. Objekt se skládá ze dvojáků tzv. Pacoldovek, tj. vedle sebe stojících dvojitých šachtových pecí. Pece byly plněny vápencem shora (po zaniklé dřevěné lávce). Kámen lámala šestice dělníků, u pece se ve třech směnách točilo dalších 6 lidí – topiči a nahazovači kamene. Za den se natřikrát podařilo vyrobit až 100 q vápna. Na jeden ráz se spálilo cca 15 kg uhlí. Vápenka je zasazena do ...

historie

Objekt ze 3. čtvrtiny 19. století sloužil svému účelu (přes pauzu od I. sv. války do r. 1935) naposledy r. 1938, poté byl využíván především filmaři. Aktivní Ústav pro výzkum rud ji dokonce zamýšlel zbořit, čemuž se naštěstí předešlo – r. 1966 (občas bývá uváděn i rok 1958) vápenka získala status technické památky. Chátrala však nadále. Z havarijního stavu ji vytrhl jeden z potomků původního majitele p. Vladimír Jahn, který v roce 2004 zahájil

technická památka
    Praha 5-Slivenec