Hrady.cz
Téměř zaniklá tvrz. Budkovice udělovali v léno páni z Lipé, prvně zmiňovány r. 1426. R. 1522 je držel Jan z Heroltic, jemuž je r. 1530 Jan z Lipé uvolnil z manství. R. 1574 Kryštof Josef z Heroltic prodal jejich půlku Berchtoldovi z Lipé, r. 1625 připadla pánům z Lipé i druhá část. Dál se nezmiňují.
Pohled na výběžek, kde stávala tvrz
© Roman Řezáč 07/2004
Graficke pismenko Tvrz, lépe řečeno místo kde stála, je v soukromém vlastnictví. Její zdivo je součástí hospodářských budov a lze ji fotografovat jen zvenku, nejlépe od řeky Rokytná. Odtud je také vidět patrně jediné původní zdivo a masivní opěrný pilíř, podepírající stěnu.

historie

Budkovice byly udělovány jako léno, poprvé se o nich prameny zmiňují v roce 1426. V roce 1522 jsou v držení Jana z Heroltic, v roce 1574 je již jejich polovinu prodává Kryštof Josef z Heroltic Berchtoldovi z Lipé. Zatím se dá jen spekulovat, jestli byla poničená v průběhu nějakého boje nebo se jen tolikrát měnila a přestavovala pro hospodářské využití, až úplně ztratila svoji podobu.
    Roman Řezáč, 18.7. 2004
    Prvotní osídlení lokality spadá do doby starší doby bronzové, kultury unětické a věteřovské (asi 1 150 - 1 450 let př.n.l.). Rozloha tohoto původního hradiště činila 1.5 ha. Hradiště bylo zkoumáno od 30.let minulého století. Součástí opevnění kromě mohutného skaliska nad řekou Rokytnou, byl i vyhloubený příkop. Při hloubení novodobé silážní jámy byl objeven tehdejší dům o rozměrech 16 x 5 m, asi půl metru zahloubený v tehdejším terénu, s

Ivo Rozehnal - použitý zdroj informací web archiv.zrcadlo / expedicespeculum, 6.12. 2015

nepatrné zbytky zdí