hrad Levnov

Ketkovský hrad
Zříceniny hradu zvaného Ketkovský hrad. Založen údajně ve 13., spíše však až v pol. 14. st., kdy patřil pánům z Lipé. Okolo r. 1440 obsazen rakouskými lapky, r. 1442 dobyt vojskem královských měst a rozbořen.
Pohled na hrad Levnov
Graficke pismenko Jihovýchodně od Ketkovic se zvedají na skalnatém ostrohu mezi řekou Oslavou a jejím přítokem Chvojnicí zbytky mohutných zdí ketkovického hradu. Byl vystavěn ve 13. století k ochraně východní části zboží třebíčského kláštera, v době, kdy Ketkovice byly jeho součástí. Neexistoval dlouho, neboť koncem 14. století byl v bojích mezi markrabaty Joštem a Prokopem zničen. Nazýval se prokazatelně Levnov.
15.9. 2002

Levnov - Ketkovský hrad
    Ketkovský hrad Levnov, situovaný na skalnatých srázech téměř 120 metrů na řekou, byl poměrně rozsáhlý. Ze tří stran měl přirozenou ochranu. Přístup byl pouze od východní strany, ale zde opět z části přirozený příkop byl uměle rozšířen. Brána do hradu byla z východní strany, za ní bylo malé spodní nádvoří. Dosud stojící tři mohutné opěráky držely zeď, chránící spodní nádvoří. Vlastní budova byla situována od východu k západu a byla palácovitého

Jiří Lysák: Pooslaví a Pojihlaví, přidal Martin KLIMÁNEK, 27.6. 2003

Brno-venkov  (BO)