Hrady.cz
Hřbitov postaven v r.1709 podle Santiniho návrhu. O další kapli byl rozšířen v roce 1755. Socha anděla Posledního soudu je dílem V. Jäckla z r.1709). Půdorys hřbitova připomíná lidskou lebku.
2003 ©Zbyněk Michálek
Hřbitov se nachází asi 500 metrů od zámku směrem na Vojnův Městec.
Zbyněk Michálek, 4.11. 2003

turistické

Hřbitov nalezneme na severním konci města v Santiniho ulici po levé straně silnice na Chrudim mezi areálem kláštera/zámku a závodem Tokoz. Hřbitov je veřejnosti nepřístupný

Dolní hřbitov - Žďár nad Sázavou
    Dolní hřbitov byl zřízen v roce 1709 podle Santiniho návrhu. O další kapli byl rozšířen v roce 1755. Socha anděla Posledního soudu je podle posledních výzkumů A. Plichty dílem V. Jäckla (1709). Celkový půdorys hřbitova připomíná lidskou lebku.
    Hynek Jurman, 2.11. 2003
    Historie Dolního hřbitova ve Žďáru
    Hřbitov s sousedství bývalého cisterciáckého kláštera sloužil obyvatelům klášterní osady. Je tvořen čtyřmi eliptickými kaplemi s mansardovou kuželovou střechou, které jsou spojeny konvexně-konkávními ohradními zdmi. Do prostoru hřbitova se kaple otevírají třemi arkádami s půlkruhovými oblouky. Uprostřed stojí na podstavci trojúhelníkového půdorysu kamenná socha anděla Posledního soudu, troubící na pozoun. Dolní hřbitov byl dokončen opatem

Jan Sedlák a kolektiv, Významné památky okresu Žďár nad Sázavou, 1982., 1.11. 2005

Žďár nad Sázavou  (ZR)