Rybníky

Drápalův mlýn
Barokní mlýn postavený r. 1804. Často měnil majitele a podle posledního z nich, Jana Drápala, získal svoje jméno. Býval u něho unikátní dřevěný splav, který byl r. 1961 zbořen. Mlýn byl funkční do pol. 20. stol., poté byl znárodněn. R. 1991 přešel do soukromého vlastnictví a prošel rekonstrukcí.
Budova mlýna
© Roman Řezáč 07/2004
Podle cedule na dveřích mlýna je zde dnes výrobna a prodejna vína, se stanovenou provozní dobou. Náhon je dnes již úplně bez vody..

historie

Budova mlýna je dominantou obce, byla postavena v roce 1804. Po celou dobu své existence často měnila majitele, až podle Jana Drápala získala své jméno. Naproti přes silnici stojí barokní socha Jana Nepomuckého, z druhé poloviny 18.století.
    Drápalův mlýn v Rybníkách
    Barokní mlýn byl postaven r. 1804. Často měnil majitele, podle posledního z nich, Jana Drápala, získal svoje jméno. Býval u něho unikátní dřevěný splav, který byl významnou technickou památkou; byl však r. 1961 zbořen. Mlýn byl funkční do poloviny 20. století, poté byl znárodněn a postupně obestavěn dalšími budovami. R. 1991 přešel do soukromého vlastnictví, prošel rekonstrukcí a v současnosti zde sídlí vinařství Jaroslava Tichého, které

mlýn
    vodní