Hrady.cz
Renesanční zámek v Olešnici u Trhových Svinů vznikl v 16. století přestavbou původní tvrze. V letech 1727–2001 patřil městu České Budějovice, sídlila zde např. škola či archiv. Od roku 2001 v majetku obce Olešnice a postupně obnovován.
Pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko Obec Olešnice leží pět kilometrů východně od Trhových Svinů v podhůří Novohradských hor. V jejím středu stojí jednopatrová budova zámku, na níž navazuje kostel sv. Václava. Sídlí zde pošta a od roku 2009 také informační středisko obce, které také umožňuje prohlídku (zdarma) zámku a sousedního kostela. Zámek je však až na pár drobností prázdný a jeho využití se stále hledá.
Jiří Cukr, 1.11. 2003

historie

Olešnice je poprvé v historických pramenech připomínána v listině datované 16. 6. 1186. V této době zde však tvrz nestála. Její založení je třeba klást do 14. století, kdy tu sídlili Koňatové z Olešnice a tvrz bývala centrem jejich malého panství. Od roku 1499 po dobu zhruba čtyřiceti let tu hospodařili Krajířové z Krajku a poté až do konfiskace po Bílé hoře rod Pouzarů z Michnic. A byli to právě oni, kteří někdy ve druhé polovině 16. století

popis

Zámek je trojkřídlá jednopatrová budova. Ze zajímavých stavebních detailů je třeba zmínit gotický portál jako pozůstatek někdejší tvrze, zazděné arkády na nádvoří (jižní křídlo), zbytky renesanční sgrafitové výzdoby na fasádě, odkryté renesanční fresky v interiéru či bosovaná nároží objektu. V posledních letech dochází k postupné obnově zámku a jeho využití pro potřeby obce.
    Jiří Cukr , 1.9. 2009

tvrz přestavěná na zámek