Hrady.cz
Mohyla míru byla vybudována v r. 1912 jako memento všem válkám, později byla přistavěná budova muzea. Jde o 1. mírový památník v Evropě, postavený dle návrhu Josefa Fanty. Návrší, na kterém mohyla stojí, 324 m.n.m., je nejvyšším bodem v krajině. Vedle mohyly je pomník brigádě gen. majora Jirčíka.
Prace - Mohyla míru
Graficke pismenko Budova muzea je přístupná od dubna do listopadu/prosince, stejně tak kavárna v něm. Areál s mohylou je jinak volně přístupný. Za parkoviště se platí, osobní auto 20 Kč.

historie

Mohyla míru je zdaleka viditelnou dominantou kraje, byla vybudována v roce 1912 jako memento všem válkám, později byla přistavěná budova muzea. Jde o první mírový památník v Evropě, postavený podle návrhu Josefa Fanty. Návrší, na kterém mohyla stojí, je 324 m.n.n., je nejvyšším bodem v okolní krajině. V roce 1805, kdy okolí bylo dějištěm slavkovské bitvy nebylo zalesněné a proto z něj byl výborný výhled na velkou část bojiště. Vedle mohyly také

pomník, památník
     Brno-venkov  (BO)