hrad Zkamenělý zámek

Česká Cikánka, Starý Karlštejn
Skalní útvar obehnaný náspem a dvojitým valem byl osídlen již v mladší době kamenné. Bylo zde hradiště, kde se vystřídalo mnoho rodinných čeledí. Ve 13.-14. stol. zde pravděpodobně stával dřevěný hrádek. Dnes zůstaly pouze terénní nerovnosti.
Pohled na místo hradu od severozápadu
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Nádherné místo na Vysočině. Na Zkamenělém zámku jsem strávil asi hodinu a půl při focení a mezi tím se tam vystřídalo asi pět skupinek turistů. Zajímavé bylo, že všichni obdivovali impozantní skály z migmatických rul, ale nikdo pravděpodobně nevěděl, že za skalami jsou příkopy a valy bývalého hradiště.
Jirka Marounek, 29.10. 2003

turistické

Zaniklý hrad ve výšce 765 m n. m. na plochém vrcholu zvaném Zkamenělý zámek. Staveništěm nevelkého dřevěného hrádku se stalo uskupení několika skalních bloků až 10 m vysokých, které jsou uskupeny do tvaru jakési podkovy. Mezi sebou uzavřely prostranství asi 40 x 16 m, které se stalo hradím nádvořím. Dřevěné objekty vyplnily patrně nejen nádvoří, ale nějaký objekt stál patrně i na nejvyšším místě skalisek, který je pro menší stavbu vhodný. Jižní

historie

Hradiště pochází pravděpodobně z doby halštatské. Dosahuje malých rozměrů, jen asi 85 x 55 metrů. Vrcholový skalní srub je obklopen dvojím příkopem ve tvaru půlměsíce. Jediným viditelným pozůstatkem obranného tělesa je krátký val na jižní straně, který uzavírá mezeru mezi dvěma skalními útvary. Nejstarší stopy osídlení pocházejí z mladší doby kamenné. Podle nálezů z 13.-14. století zde pravděpodobně existoval ještě ve středověku malý dřevěný

Čtverák,Lutovský,Slabina,Smejtek - Encyklopedie hradišť v čechách, 29.10. 2003

Žďár nad Sázavou  (ZR)