Hrady.cz
Čtyřkřídlý zámek vznikl koncem 16.stol. přebudováním starší tvrze v renesančním slohu. V roce 1742 byl zámek upraven v barokní sídlo. Poslední úpravy byli provedeny rodinou Widmannů v roce 1832. Nyní je užíván jako domov důchodců.
Graficke pismenko Dnešní ves Plaveč, ležící na starobylé obchodní cestě vedoucí ze Znojma na Jihlavu, byla známa již ve 13. století; o její dávné existenci svědčí i románská rotunda s válcovou lodí v někdejší Dolní Plavči, jak se v té době zvala. Zdejší tvrz (zvaná dolní) byla vybudována asi už ve 13. století. Areál tvrze se postupně rozšiřoval, takže byla nazývána i hradem. Tak se o ní mluví v r. 1358, kdy ji získal Aleš z Police; v r. 1398 se pak stala majetkem Zikmunda z Plenkovic. Na konci 15. století ji držel Jiří Licek z Plavče. V r. 1557 získal tvrz spolu se statkem Václav Hodický z Hodic, jehož potomci zde sídlili až do r. 1639. ...
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 31.7. 2004

Znojmo  (ZN)