Hrady.cz
Synag. východního typu s almemorem neseným čtyřmi sloupy uprostř. prostoru, zal. kolem r. 1450 a po požáru v r. 1561 bylo zdůrazněno nároží přístavbou jednosloupové lodžie, dnešní vzhled z přestavby r. 1719. Interiér vyzdoben I. Lengelacherem.
Horní synagoga na Husově ulici
© Jan P. Štěpánek 07/2010
Graficke pismenko Přímo pod zámkem v Mikulově můžete spatřit jediný dochovaný příklad synagogy východního nebo také Polského typu s almemorem neseným čtyřmi sloupy uprostřed prostoru. Byla založena kolem roku 1450 a po požáru v roce 1561 bylo zdůrazněno nároží přístavbou jednosloupové lodžie. Poslední přestavba byla provedena roku 1719. Interiér byl vyzdoben za přispění I. Lengelachera.

židovské památky
     Břeclav  (BV)