Hrady.cz
Nepatrné zbytky zaniklého hradu neznámého jména. Postaven ve 2. pol. 13. století, zanikl zřejmě již v polovině 14. století. Z trojdílného hradu (jádro a 2 předhradí) dochovány nevýrazné zbytky zdiva, valy a příkopy.
Jádro hradu se zbytky věže z hrany druhého předhradí

popis hradu

Graficke pismenko Poblíž zámku Jezeří, severozápadně nad vesnicí Černice se nachází Černický vrch (566,2 m). Z jeho jižního svahu vybíhá směrem k jámě povrchového dolu ostroh, porostlý bukovým lesem. Na temeni ostrohu se nacházejí zbytky hradu neznámého jména označovaného někdy jako Hausberk. . Vlastní hrad se skládal ze tří částí. Prvního a druhého předhradí a vlastního jádra hradu s věží a hlavní budovou. Věž byla okrouhlá útočištná (tzv. bergfrit), asi 10m široká a zdi asi 3-4m silné. Dnes se tam nachází pouze mohylovité torzo. Za věží se nacházela vlastní hlavní budova, ze které již nic nezbylo.Též se tam nachází hranatý otvor do země, který ma být buď cisterna na ...
Lubomír Hlavatý, zdroj:Durdík, T.: Povrchový průzkum zaniklého hradu neznámého jména u Albrechtic na Mostecku, 6.7. 2006

Hausberk, Alberk - aneb jak je to s jménem hradu
    Starší literaturou i místní tradicí byl náš hrad od dob A. Sedláčka mylně spojován se zaniklou tvrzí Alberk, to je však poměrně spolehlivě vyvráceno. Klíčová je skutečnost, že podle povrchového průzkumu stál náš hrad již ve druhé polovině 13. století. O Alberku přitom i sám Sedláček uvádí, že tvrz postavil až Jiří z Hochhausu před rokem 1565. Velmi pravděpodobně stávala i s poplužním dvorem přímo uprostřed Albrechtic. Definitivního potvrzení

dějiny hradu
    O dějinách hradu nelze říci mnoho, neznáme ani jeho původní jméno. Podle archeologických nálezů byl postaven na konci 13. století, což potvrzuje i pro šlechtické hrady té doby obvyklá dispozice s okrouhlou věží. Zánik nedlouho existujícího hradu indikuje absence mladších nálezů do první poloviny 14. století, T. Durdík ji dává do souvislosti se založením sousedního hradu Jezeří.
    Hrad neznámého jména nad Albrechticemi
    Zapomenutá a zaniklá tvrz Alberk stávala u vsi Černic na místě, které se nyní nazývá Hausberk – takto začíná vyprávění Augusta Sedláčka o hradu u Albrechtic, jehož vznik dává do let 1565–66. Sedláčkova představa je ale mylná, dle skromných zbytků je jednoznačné, že na místě Hausberk u Albrechtic nestála renesanční tvrz, ale podstatně starší, dle dochovaných dispozic šlechtický hrad, obtočený příkopy a valy, se dvěma předhradími, a okrouhlým

vladimír kotek , 28.2. 2010

nepatrné zbytky zdí