zámek Poběžovice

Ronšperk, Ronsperg
V letech 1682 až 1695 Matyáš Bohumír z Venušvic hrad přestavěl na barokní zámek. K dalším stavebním úpravám došlo v 18. stol. Později byla postavena pseudorenesanční brána propojující zámek s předhradím a byla zvýšena zámecká věž.
© Luděk Pitter 06/2005
Graficke pismenko Téměř ve středu obce Poběžovice, na mírném návrší, se nachází areál zámku. Zámek prošel celým vývojem od tvrze z počátku 15. stol. přes vodní hrad ve druhé polovině 15. stol. až k přestavbě na zámek v druhé polovině 17. století. Jen jako zajímavost je možno připomenout, že na zámku působil dvacetiletý Bedřich Smetana jako učitel hudby.
Jádro zámku tvoří dvoupatrové budovy seskupené kolem malého čtvercového nádvoří. Jedná se převážně o zdivo bývalého gotického hradu. Spojovací brána mezi zámkem a předhradím byla vystavena až v roce 1923. Zámek postupem času zchátral a byl dokonce určen k demolici, ale naštěstí k ní nedošlo a od roku 1989 se začalo s rekonstrukcí památky.

Mitsuko na Horšovském Týně
    Nedaleký zámek Horšovský Týn převzal sbírku "Mitsuko" a je zde k vidění jako stálá expozice, sestavená z pozůstalosti hraběnky Mitsuko Coudenhove-Kalergi.

historie

Tvrz v Poběžovicích je poprvé připomínána v 1. polovině 15. stol., ale je pravděpodobné, že zde stála již dříve. Podle některých autorů tvrz stála v místě dnešní fary, podle jiných autorů tvrz přestavěl na hrad Dobrohost z Ronšperka, který se stal majitelem panství roku 1459 a vlastnil je až do své smrti roku 1506. Dobrohost nechal vybudovat okolo městečka hradby a okolo hradu vybudoval příkop. Za Petra ze Švamberka roku 1620, ještě před

L.P. (doplněno redakcí podle http://www.zamekpobezovice.cz/; http://www.nase-rodina.cz; http://cs.wikipedia.org), 17.7. 2005

Podle pověsti zde rytíř Čejka zakopal poklad.

hrad přestavěný na zámek