2003 ©Martin KLIMÁNEK
Graficke pismenko Ležáky byly osadou chudých kameníků a drobných chalupníků. Tvořilo ji osm domků, seskupených kolem mlýna; ten dal základ osadě, nazývané podle potoka Ležáku. 15. březen 1939 den okupace českých zemí a 27. září 1941 nástup říšského protektora R. Heydricha - to jsou dva předstupně tragedie, nejen ležácké. 27. května byl v Praze Libni spáchán výsadkáři Kubišem a Gabčíkem atentát na Heydricha. 28. 5. je znovu vyhlášeno stanné právo v Praze a 29. 5. v celém protektorátu. Hitler dává K. H. Frankovi souhlas k likvidaci obce Lidice vyvraždění mužů a odvlečení žen a dětí, k vypálení obce a jejímu srovnání se zemí. Vysílací stanice Libuše ...

popis

Celý pietní arál má formu parku s rybníkem a potokem, při němž stával Švandův mlýn. Přes silnici je palouk s ústředním pomníkem. Nad ním ve svahu jsou v půdorysné stopě vypálených domů tzv. hrobodomy. Opodál jsou pomníčky odbojářů spjatých s osudem Ležáků. Nad bývalou obcí pak stojí mezi stromy kříž zvaný Trnová koruna. Mezi rybníkem a dvěma malými kamenolomy se nachází dva objekty muzea a restaurace s minigalerií. Autorem krajinářských úprav

Tomáš Berka , 16.6. 2010

pomník, památník