Hrady.cz
Zříceniny hradu Václava I. (cca 1240), dokončen za Přemysla Otakara II. Už za Václava II. začíná význam upadat, r. 1569 uváděn jako pustý. Zachovány nádvorní zdi a části příček paláců a brány jádra, zbytky brány předhradí, okružní val, příkopy.
Hrad je možné nalézt nad stejnojmenou vesničkou asi 10 minut chůze po zelené turistické značce.
28.5. 2002

Z důvodů probíhajícího archeologického výzkumu je v sezóně vstup do areálu hradu zakázán
    28.5. 2002
    Zrekonstruován a plně přístupný
    Vrškamýk - jeho okolí bylo zrekultivováno, je zde uděláno menší dětské hřiště, turistická cesta okolo celé zříceniny a fotografie jak to vypadá a vypadalo před pár lety a obrázky jak před stovkamy let.
    Radek Musil , 11.7. 2012

historie

Zříceniny hradu na ostrohu západně od stejnojmenného městečka. Důležitý královský hrad založil Václav I. v prvé polovině 13. století, dokončen byl nejspíše za Přemysla Otakara II. Zanikl patrně již v průběhu prvé poloviny 14. století. Dispozice hradu na úzké ostrožně byla dvojdílná. Do přední části, která obsahovala zřejmě pouze dlouhou rozměrnou budovu při jedné boční straně, se vcházelo čtverhrannou věžovitou branou. Od zadního hradu ji

Strašlivý rytíř Hunec
    Pověst vypráví o ukrutném rytíři, který trýznil své poddané až jednou, když se vydal na vyjížďku směrem ke Zduchovicům přes les se jménem Jezero, byl v tomto lese zabit. Na místě dlouho stávala malá kaplička. Dodnes se na hradě zjevuje jeho duch a straší kolemjdoucí a trempy.

Příbram  (PB)
    Kamýk nad Vltavou