Hrady.cz
V r. 1580 zahájili Žerotínové stavbu zámku na místě starší tvrze. Trojkřídlý zámek s osmibokou věží a arkádovým nádvořím. Nízké a úzké ochozy. Masivní sloupy jsou svisle propojeny s jakýmisi pilastry. V baroku dostavěn nový, samostatný objekt.
Zámek Velké Losiny
2003 ©Martin KLIMÁNEK
V 17. stol. byl zámek dějištěm známých čarodějnických procesů (V. Kaplický - Kladivo na čarodějnice).

Zámek Velké Losiny
    Pravděpodobně v průběhu 14.století vznikla vodní tvrz, která stála v místech dnešního zámku. Původně zeměpanský majetek se dostal koncem 15.století do držení významného šlechtického rodu pánů ze Žerotína. Bohatý Jan ze Žerotína nechal v 80.letech 16.století vybudovat renesanční zámek s arkádami, jehož dominantu tvoří osmiboká věž. Úrovní architektonického řešení náleží zámek mezi stavební perly moravské renesance. Koncem 17.století bylo

Ve jménu bohatství !
    Jindřich František Boblig z Edelstadtu a Cukmantlu (1612–1698) se narodil v Cukmantlu ve Slezsku, ve městě dnes spíše známém jako Zlaté Hory, ve významné a dobře situované rodině tamního purkmistra a váženého občana Jiřího Bobliga, který byl v lednu 1591 povýšen do šlechtického stavu s predikátem „z Edelstadtu“. Jindřich Boblig vystudoval práva, ale nezískal doktorát práv, takže byl dle tehdejších zvyklostí titulován jako „kandidát obojího

Jaroslav Šefčík , 6.4. 2009

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Pronájem prostor