Hrady.cz
Původní vyhlídkový altán na nejjižnějším vrcholu pásma kopců na západním okraji města byl při obnově roku 2003 doplněn vyhlídkovou věží. Původní název vychází z polohy nad františkánským klášterem.
Rozhledna na Sv. kopečku
Graficke pismenko Rozhledna na Sv. kopečku, v mapách též uváděném jako Strážiště, kopci nad městem Kadaň s vrcholem 402 m n.m. Rozhledna je viditelná již při příjezdu do Kadaně na pravé straně od silnice, jež spojuje odbočku ze silnice Chomutov - Klášterec nad Ohří do města. Vrcholem prochází modře značená turistická stezka z Kadaně do Klášterce nad Ohří. Auto můžete zaparkovat vpravo u odbočky na cestu k zahradkám před benzínovou stanicí Shell a pak už jen pěšky vzhůru. Z horního ochozu rozhlédny je vidět široký masiv Krušných hor s nejvyšší horou Klínovcem, Kadaňsko, Klášterecko, oblast Nechranické přehrady i Doupovských hor. V budoucnu je plánován ještě ...
18.10. 2003

historie

Původní rozhledna byla postavena mezi světovými válkami z iniciativy klubu turistů Kadaně, v šedesátých letech minulého století stavba vyhořela a byla postupně zdevastována. Znovuotevřena byla 14.10.2003 po celkové výstavbě, kterou financovalo město Kadaň za dotace Ústeckého kraje.

věž
    rozhledna