Hrady.cz
Gotický hrad z roku 1316. V druhé polovině 17. stol. opraven a poté částečně barokně přestavěn. V roce 1948 zestátněn, zrekonstruován a poté sem bylo umístěno muzeum motocyklů.
celkový pohled na hrad z nástupní terasy do jádra hradu

Expozice na hradě:

- Expozice bydlení a životního stylu v devatenáctém a na počátku dvacátého století na panském sídle
- Expozice historických jednostopých vozidel
- Historická expozice ve starém paláci
- Lapidárium Muzea Vysočiny Pelhřimov na hradu Kámen
- Lidová sakrální malba v hradním čeledníku

turistické

Na hradě je jeden prohlídkový okruh, který zahrnuje muzeum motocyklů, ukázky interiérů bydlení 19. a počátku 20. století. Doba prohlídky je asi 45 minut. Maximální počet návštěvníků 45 osob. Základní vstupné 50,- Kč Děti, studenti a důchodci 25,- Kč Fotografování 30,- Kč Evidenční vstupné (děti do 6 let a ostatní neplatící návštěvníci) 1 Kč
    8.9. 2006

historie

Původně gotický hrad byl postaven v polovině 13. století na rozsáhlém skalisku, podle kterého byl také pojmenován. První písemné zmínky jsou z let 1316 a 1318. V letech 1327 až 1504 je Kámen královským lenním hradem. Od roku 1523 hrad téměř 200 let vlastnila jedna z větví významného českého rodu Malovců. V polovině 16. století dosáhlo panství Kámen největšího rozmachu. K hradu patřilo stejnojmenné městečko a deset poddanských vsí. Z maloveckých

Správa hradu, 28.5. 2002
    První zmínka z r. 1316 se váže k Nemírovi z Kamene, další (1318) ke Zdíkovi z vladyckého rodu Tluksů z Vokova. Jeho nástupce Bušek Tluksa přijal r. 1327 od krále Jana Lucemburského manský závazek. O hradu se píše poprvé r. 1356. Tluksové vlastnili hrad Kámen s kratší přestávkou až do r. 1437, kdy Hynek Tluksa prodal hrad s příslušenstvím Purkartovi ze Žirovnice. Tehdy k hradu patřily městečko pod hradem a vsi Věžná a Eš. Jak Tluksové, tak také

Hrady, zámky a tvze v Čechách,.. Jižní čechy, 8.4. 2004

Pověst o třech pannách a mrtvém dítěti
    Kdysi dávno žil tady na hradě nepříliš bohatý šlechtic, který měl tři dcery. Stále se nemohl rozhodnout, kterou z dcer udělá na zdejším panství paní. Tak dlouho se rozmýšlel, až nakonec umřel, aniž by udělal nějaké rozhodnutí. Dvě starší sestry byly chamtivé a hašteřivé, ta nejmladší byla krásná, hodná a navíc chytrá. Proto přišla na nápad, jak spor o vládu na hradě rozřešit. Sestry se rozhodly zasadit tři větvičky lípy (každá jednu). A která z

Správa hradu, 28.2. 2005

WC, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Pronájem prostor, Svatby