zámek Hubertova chata

Hubertka, Horní Čeladná
Dřevěná lovecká chata – zámeček – vystavěná r. 1910 na úpatí jz. vrcholového hřebene hory Smrk (1276 m) v Beskydách pro olomouckého arcibiskupa Františka Saleského Bauera. Patrová roubená stavba krytá šindelem s osovým vstupním rizalitem.
jihozápadní vstupní průčelí loveckého zámečku
© Jan P. Štěpánek 10/2008
Graficke pismenko Architektonicky zajímavá lovecká chata – zámeček – na jihozápadních svazích vrcholové partie hory Smrk (1276 m n. m.) v Moravskoslezských Beskydách, nedaleko níže položené kóty 1114 m n. m. Kolem chaty vede červeně značená turistická trasa z Horní Čeladné od kaple Cyrilky a nebo z Podolánek.
Lovecká chata byla vystavěna pro olomouckého arcibiskupa a jeho hosty, kteří v horách rádi trávili chvíle hony.
Poblíže chaty se nachází hezká stylově upravená studánka s čistou horskou vodou.
Vlastní objekt lovecké chaty je v majetku Lesů ČR a je běžně nepřístupný.

historie

Lovecká chata – zámeček – byla vystavěna v Podolánském revíru na úpatí Smrku v roce 1910 pro olomouckého arcibiskupa Františka Salomona (Saleského) Bauera jak dokládá vytesaný nápis na schodišti do zámečku. O opravě v roce 1984 svědčí další vytesaný nápis. Dnes chata opět postupně prochází citlivou rekonstrukcí.

popis

Lovecký zámeček (chata) byl vystavěn jako roubený patrový obdélný objekt na kamenné podezdívce. V jihozápadním průčelí vystupuje z osy stavby větší vstupní rizalit v celé výšce stavby, který je ukončen trojúhelným štítem. V přízemí rizalit obsahuje vstup do objektu a jedno okno v patře. Po obou stranách rivalitu je v každém patře po jednom okně. V přízemí jsou okna krytá okenicemi. Po jednom okně v každém patře je i v jižním štítě, pouze severní

lovecký
     Frýdek-Místek  (FM)