Hrady.cz
Zříceniny hradu postaveného v l. 1290–95 odpůrci vratislavského biskupa. Po r. 1296 předán biskupství. R. 1441 se hradu zmocnil dobrodruh Zikmund Rachna. Biskupské oddíly hrad oblehly a dobyly. Po r. 1505 byl pobořen. Dochován je fragment věže, zdi.
© Luděk Vláčil 08/2016
Graficke pismenko Ze Žulové po červené turistické asi 4 km se nalézá hrad Kaltenštejn. Než dojdete na hrad, je možné se vykoupat ve skvělém lomu asi 1,5 km před hradem. Z hradu se dochoval fragment věže a spousta zdí.
28.5. 2002

historie

Hrad byl vystavěn na půdě vratislavského biskupa jeho odpůrci. V roce 1441 se ho zmocnil dobrodruh Zikmund Rachna, který unesl dceru stoupence protihusitské strany Půty z Častolovic. Po jeho pronásledování hrad nakonec dobyl biskup. Zikmund a jeho bratr byli umučeni, provizorně opravený hrad byl nakonec po roce 1505 pobořen a věž byla odstřelena. Později hrad sloužil jako materiál na přestavbu zámku Jánského vrchu.

Co všechno bylo na hradě r. 1443.
    Hrad Kaltenštejn je zmiňován r. 1250 pod názvem castrum Kaldensteyn – což značilo v překladu hrad na studené skále. Z r. 1443 je znám inventář hradu – byly zde dvě houfnice, čtyři píšťaly, šest kop šípů, půl sudu střelného prachu, jedna pánev na vaření piva. Stav hradu tehdy potřeboval opravu šlapacího kola k čerpání vody z hradní studny. Tu obsluhovali lidé z Kobylé. Bylo tehdy třeba i opravit střechy a kování na dveřích. Na hradě byl i zděný

IvoR 2006-z knihy Moravskoslezské pověsti(J+J.Poláškovi 2000), 24.6. 2006

popis

V nepravidelném jádru volně stojí polovina okrouhlého bergfritu o průměru 10,8 m, roztrženého výbuchem. Přízemí téměř čtvercového dvoutraktového paláce bylo zaklenuto valenými klenbami. Kolem jádra jsou zbytky zdiva parkánu, jímž na severu procházela přístupová cesta. Na severozápadě bývalo předhradí, rozvalené zdivo potvrzuje záměrnou demolici. Viditelný je průběh vnější ohrady s malou hranatou baštou na jihozápadě. Dle popisu z roku 1443 měl

Jan Laurýn podle Miroslav Plaček, Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, 10.11. 2007

Jeseník  (JE)