Hrady.cz
Holašovice jsou dokladem jihočeského selského baroka 2. pol. 19. st. Poprvé byly zmíněny r. 1263, Václavem II. byly darovány klášteru ve Vyšším Brodě. Po morové epidemii byly osídleny německými obyvateli. Náves je zapsána do seznamu UNESCO.
2003 ©Vojtěch Kaplan
Graficke pismenko Vesnice Holašovice ležící uprostřed klidné krajiny jihočeských Blat na severním okraji Blanenského lesa je typickou ukázkou architektury tzv. selského baroka v jižních Čechách.
9.11. 2003

historie

Vesnice Holašovice se nachází na severním okraji východního hřebene pohoří Blanský les, na úpatí kopce "Skalka", v nadmořské výšce 494m, 14,5 km západně od Českých Budějovic. Název vesnice vypovídá, že se zde usídlili Holasici, tj. lidé Holase šlechtice zakladatele. Došlo k tomu v období tzv. vnitřní kolonizace v prvé polovině 13. století. Přesný datum založení není znám. První historická zmínka o Holašovicích, je k roku 1263, důležitý

České Budějovice  (CB)
    Jankov