Hrady.cz
Zámek byl postaven v 18. stol. louckým klášterem a užíván jako letní sídlo. Po zrušení řádu se v r. 1789 stal součástí panství rodu Walisů. Na začátku 19. stol. byla budova zásadně upravena a dnes zde sídlí šlechtitelský a semenářský podnik.
Zámek Litohoř
2003 ©Luděk Pitter
Graficke pismenko Obec Litohoř leží na silnici I. tř. č. 38 z Jihlavy do Znojma. Hned při silnici si můžeme prohlédnout jednoposchoďový, obdélníkový, pozdně barokní zámek. Stavbu zámku počátkem 18. století zahájil Loucký klášter a zámek využíval jako letní sídlo. V roce 1789 jej získali Wallisové a počátkem 19. století byl upraven pro hospodářské použití a kanceláře.
11.10. 2003

historie

Ves Litohoř náležela od r. 1190 louckému klášteru. Ten vybudoval ve vsi počátkem 18. století jednoposchoďový barokní zámek jako letní sídlo. po zrušení kláštera v r. 1789 se stal zámek součástí budečského panství Walisů. Počátkem 19. století byla zámecká budova podstatně upravena. Dnes náleží zámek Šlechtitelskému a semenářskému podniku v Litohoři.
    Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004

Třebíč  (TR)