Hrady.cz
Rotunda kruhového půdorysu s apsidou postavena asi v 10. století a mnohokráte přestavována. Z původního raněrománského zdiva dochována jen malá část. První písemná zmínka z roku 1266. Rotunda je pravděpodobně nejstarší stavbou v západních čechách.
Rotunda a hrad Radyně
Graficke pismenko Rotunda sv. Petra je jedinou stavbou, která se dochovala v hradišti Hůrka. Je to typická stavba kruhového půdorysu s apsidou na východní straně. Tento kostel je považován za nejstarší církevní stavbu západních Čech. V průvodcích se uvádí 10. století, nejstarší nalezená historická zpráva o této stavbě je však až z roku 1266. Rotunda byla opakovaně přestavována a z původního zdiva se dochovalo jen velice málo. Uvnitř je kamenný oltář. Rotundu si lze uvnitř prohlédnout jen výjimečně při některých příležitostech. Od rotundy je pěkný výhled na Starý Plzenec a hrad Radyni.
K rotundě a tak i do areálu celého hradiště se dostanete z centra Starého Plzence po žluté značce, je to asi 700 m. Hradiště leží na naučné stezce Starý Plzenec dlouhé 10 km.

Parkoviště, Suvenýry, Rezervace
     Plzeň-město  (PM)