Hrady.cz
Cisterciácký klášter královského založení (1263) uprostřed statků Vítkovců. Několikrát poškozen (1278 Vítkovci, 1420 husité), barokně obnoven po třicetileté válce. Zrušen 1785, do poč. 20. stol. utilitární využití, poté zdlouhavá obnova.
Zlatá Koruna
Objekt je přístupný, probíhá rekonstrukce. Nachází se na cestě mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem u stejnojmmenné obce.
7.10. 2003

turistické

GPS 5413SP Parkování: 0,3 km Autobus: 1,5 km Vlak: 1,5km Umístění: 6 km SV od Českého Krumlova. Klášter leží přímo v obci.
    7.10. 2003

Zlatá Koruna
    Cisterciácký klášter svatá trnová koruna (Sancta spinea Corona) založil roku 1263 Přemysl Otakar II.k posílení moci na jihu Čech. Díky četným obdarováním a kolonizačnímu úsilí mnichů rozrostly se statky kláštera v průběhu 14. stol. do ohromných rozměrů a zasahovaly až za Zlatou stezku na Volarsku.Klášter patřil k největším držitelům půdy a bohaté příjmy z desítek dvorů a vesnic dovolovaly mnichům okázalou výstavbu klášterního chrámu a celého

Text památkového úřadu, 4.10. 2003
    Cisterciácký klášter svatá trnová koruna
    (Sancta spinea Corona) založil roku 1263 Přemysl Otakar II.k posílení moci na jihu Čech. Díky četným obdarováním a kolonizačnímu úsilí mnichů rozrostly se statky kláštera v průběhu 14. stol. do ohromných rozměrů a zasahovaly až za Zlatou stezku na Volarsku.Klášter patřil k největším držitelům půdy a bohaté příjmy z desítek dvorů a vesnic dovolovaly mnichům okázalou výstavbu klášterního chrámu a celého konventu. Bohatství způsobilo že se pro

WC, Bezbariérový, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Pronájem prostor, Svatby
    klášter