Hrady.cz
Pozůstatkem hutnického komplexu, který zde nechal počátkem 18. stol. vybudovat kníže Jan Adam z Liechtensteina. V bývalé budově modelárny je dnes umístěno muzeum železářství
Stará huť u Adamova
Pohled na pec.
Graficke pismenko Studánka Ferda leží na břehu Křtinského potoka za mostkem hned naproti muzea u hutě. Vyvěrá pod svahem ve sklepeních, ze kterých jsou vyvedeny dvě ocelové trubky do potoka. Na druhém břehu potoka je cedulka s portrétem Ferdy mravence a nápisem. Podél studánek vede naučná stezka Josefovským údolím a směrem k jeskyni Jáchymka uvidíte, kromě několika uzavřených vstupů do podzemí, také do hnědočervena zabarvenou travertinovou kaskádu.
Petr Jež, 6.9. 2006

Stará huť u Adamova
    Objekty Staré huti jsou pozůstatkem hutnického komplexu, který zde nechal počátkem 18. století vybudovat kníže Jan Adam z Liechtensteina. Vysoká pec byla vystavěna v roce 1732, koncem 18. století pak byla přestavěna. Podnik se zaměřoval na výrobu pro armádu. Koncem 19. století však byl pro nerentabilnost uzavřen. V roce 1971 byla zahájena rekonstrukce areálu, který později převzalo Technické muzeum v Brně. Po dokončení byla v roce 1984 otevřena

Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry
    technická památka