Levý Hradec - kostel sv.Klimenta
2003 ©Martin KLIMÁNEK

Levý Hradec

Graficke pismenko Hradiště Levý Hradec – místo, kde byl knížetem Bořivojem založen v 80.letech 9.století první křesťanský kostel v Čechách – zaujímalo významné místo v počátcích vytváření raně středověkého českého státu. V 10.století patřilo i nadále k majetku přemyslovských knížat. 19.února 982 se jeho obyvatelé stali svědky volby Vojtěcha Slavníkovce druhým českým biskupem.
Informační panel na lokalitě, 1.10. 2003

historie

První kostel v Čechách založil kníže Bořivoj okolo roku 884. Za jeho zbytky jsou považovány základy rotundy, které lze vidět ve sklepě dnešního kostela. K rotundě byl ve 13. století přistavěn gotický presbytář a roku 1684 po zboření románského kostela přistavěna barokní loď. V presbytáři gotické malby.
    Michal Nádvorník , 2.5. 2012

Parkoviště