zámek Ohrada

Národní zemědělské muzeum - Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství
Barokní lovecký zámek dal postavit v letech 1708–1713 kníže Schwarzenberg podle návrhu architekta Pavla Ignáce Bayera. V roce 1842 zde bylo založeno lovecké muzeum s rozsáhlými sbírkami trofejí a vycpanin a patří tak mezi naše nejstarší muzea vůbec.
Průčelí zámku do dvora
Graficke pismenko Stávající myslivecká expozice zahrnuje hlavní druhy pernaté a srstnaté zvěře, jejich lov a chov, preparáty zvířat, unikátní sbírky trofejí a loveckých zbraní. Rovněž jsou k vidění četné exponáty z oborů lesnictví a rybářství. Vedle zámku je zoologická zahrada.
Miroslav Trčka, 26.9. 2003

turistické

Výsledný dojem z návštěv zámku: výborný. Důstojný barokní zámek, snadno přístupný. Prohlídka je samostatná. Interiérům dominuje velikostí hlavní sál, ve kterém je známý kruhový koberec z liščích kůží a nábytek, jehož kostru tvoří jelení parohy, umně spojené a zdobené. Rozhodně doporučuji návštěvu Ohrady rodinám se školáky a všem lidem, kteří by rádi zmenšili mezery ve svých přírodovědných znalostech.
    Stálé expozice, akce:
    Lesnictví - Expozice o životě lesa, pěstování lesních porostů a vývoji těžby a dopravy dřeva. Myslivost - Expozice mapuje vývoj české myslivosti; její součástí je kolekce historických chladných a palných zbraní. Rybářství - Expozice dokumentuje vývoj rybářství a jihočeského rybníkářství NZM Ohrada pořádá také krátkodobé výstavy, připravuje doprovodné a vzdělávací programy pro školy. Organizuje akce pro

historie

Tento velký lovecký zámek si nechal postavit podle projektu pražského stavitele P. I. Bayera kníže Adam František Schwarzenberg. Práce byly započaty roku 1708 a celkově dokončeny v roce 1722.
    Barokní lovecký zámek Ohrada byl postaven v letech 1708 - 1713. V roce 1842 zde bylo založeno specializované muzeum s expozicí lesnictví, myslivosti a rybářství.
    27.9. 2003

WC, Rodiny s dětmi, Občerstvení, Parkoviště, Suvenýry, Rezervace, Úschovna zavazadel, Úschovna kol, Samostatné prohlídky
    lovecký
     České Budějovice  (CB)