rozhledna Králický Sněžník

Rozhledna Friedricha Wilhelma II.
Zaniklá rozhledna (33,5 m vysoká, 1424 m n. m.). Postavena byla v letech 1895–1899 Kladským turistickým spolkem a byla pojmenována po císaři Vilémovi (arch. Felix Henry). V r. 1906 přistavěna restaurace. Pro nedostatečnou údržbu postupně zchátrala a r. 1973 byla pro špatný stav odstřelena.
rozvaliny rozhledny na Sněžníku
© Jan P. Štěpánek 05/2004
Graficke pismenko Na vrcholu Králického Sněžníku najdete už jen hromádku kamení. Můžete z nich po vzoru svých předchůdců napsat do okolí nějaký nápis - je jich vůkol požehnaně.
Nedaleko vrcholu určitě neminete maskota hory, slůně. Kousek pod ním se můžete napít z pramenu Moravy. Při obzvlášť dobré viditelnosti uvidíte nejen Jeseníky a Orlické hory, ale možná i Sněžku.

historie

Již holandská kněžna Marianna Oranžská přemýšlela r. 1838 o vybudování vysokého letního sídla, jež by umožnilo kruhový výhled. Z vrcholu totiž není možné díky jeho placatosti vidět všemi směry. Nakonec se začalo stavět až za půl století. Pracovalo se vždy jen třetinu roku a stavba trvala pět let (1895-1899). Dne 9.7.1899 došlo k slavnostnímu otevření v přítomnosti knížete Alberta, syna kněžny Marianny. Ten navrhl jméno 33,5 metrů vysoké věže,

věž
    rozhledna