Hrady.cz
Původně středověký hrad z r. 1365 byl v pol. 16. stol. upraven na renesanční zámek. Po bitvě na Bílé hoře zkonfiskován a od r. 1623 byl v majetku Lobkowiczů. R. 1649 barokně přestavěn. Po 2. sv. válce zestátněn a využíván armádou, poté chátral, ohrožen těžbou. Od r. 1988 je postupně rekonstruován.
© Prudký Martin, 11/2011
Graficke pismenko Zámek stojí nad jámou povrchového dolu. Jediným přístupem pro automobily je slepá silnice z Horního Jiřetína přes Černice pod zámek. Od autobusové zastávky Horní Jiřetín, požární zbrojnice 5,5 km po modré značce, od autobusové otočky Černice po asfaltové komunikaci nad okrajem lomu (jako vozidla). Zámku lze po turistických cestách dosáhnout i z Vysoké Pece a z hřebene Krušných hor.

Prohlídkové okruhy:
    I. Prohlídkový okruh: zámecké interiéry - Náznaková expozice. Tento prohlídkový okruh vás seznámí nejen s historií zámku a jeho nejbližšího okolí, ale i s průběhem rekonstrukce a výhledem do budoucnosti. Prohlídka zahrnuje průchod hlavní chodbou v přízemí do jižní části zámku, kde se nachází zámecká kaple a dva lovecké pokoje. Dále prohlídka pokračuje do prostoru hlavního reprezentativního schodiště a následně do hlavní chodby 1. patra,

historie

Původně středověký hrad založený pány ze Rvenic roku 1365, byl Mikulášem Hochhauserem z Hochhausu v polovině 16. století upraven na renesanční zámek. Po bitvě na Bílé hoře byl zámek zkonfiskován a roku 1623 jej koupil rod Lobkowiczů. Po rozsáhlém požáru roku 1649 prošel první barokní přestavbou. Svoji nynější podobu však získal až pod druhém požáru v roce 1713. Nová zámecká budova byla postavena ve stylu vrcholného baroka na půdorysu písmene

2.8. 2002
    Historie zámku až do současnosti:
    Ves Jezeří (dříve Eisenberg) se poprvé uvádí po r. 1365, kdy se po ní psal Nevlas z Eisenberka; v r. 1384 se uvádějí bratři Bušek a Nevlas; Bušek se ještě v r. 1394 psal ze Rvanic (Ervěnic) a z Eisenberka. Někdy v l. 1363–1365 si postavili páni ze Rvenic hrad Eisenberk (Jezeří). Jejich majetkem zůstal až do r. 1407, kdy jej koupil i s příslušenstvím Petr z Perče. V l. 1410–1413 se připomíná na Jezeří Albrecht starší z Kolovrat, který měl

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, http://www.zamek-jezeri.cz, 14.2. 2006

Suvenýry, Parkoviště, WC, Občerstvení, Rezervace, Pronájem prostor, Svatby
    hrad přestavěný na zámek