Hrady.cz
K původnímu luterskému kostelu Nejsvětější Trojice byli po roce 1620 uvedeni bosí karmelitáni odměnou za duchovní vedení vítězných katolických vojsk v tažení proti stavovskému povstání. Od roku 1628 je zde chováno Pražské Jezulátko.
Pohled od výсhodu
Graficke pismenko Zejména mezi španělskými turisty proslavený chrám objevíte na samém úpatí Seminářské zahrady svahu Petřína. Hlavní motiv návštěvy tohoto místa často ztělesnuje vosková soška Pražského Jezulátka, jenž byla kostelu darována r. 1628 Polyxenou z Lobkovic.
Mnohé také zaujme obrácená dispozice, kdy vstup směřuje k východu zatímco oltář najdeme na západě. Vezte, že tomu tak nebylo vždy - současný stav je až výsledkem pozdějších úprav ze 17. století.

Kdo byla Polyxena z Lobkovic?
    Polyxena byla dcerou Vratislava z Pernštejna, ale po matce měla krev Španělskou. Byla provdána za Viléma z Rožmberka, později též za Zdeňka Vojtěcha Popela z Lobkowic. Tato vzdělaná dáma zasáhla i do dění druhé pražské defenestrace. Jaroslav Bořita krátce poté co k velkému (a nemilému) překvapení nekatolíků přežil pád ho cca 17m hloubky, našel po následném úprku azyl právě u Polyxeny v Lobkowickém paláci, kam se údajně spustil po žebříku. I

Mass, Turyna Petr, 9.1. 2006
    Kostel, původně zasvěcený Nejsvětější Trojici, postavili němečtí luteráni v letech 1611-1613 podle projektu G. M. Filippiho. V r. 1624 dostal kostel řád karmelitánů, který jej dal v následujících letech přestavět a vedle postavil klášter. Přitom byla změněna orientace chrámu, jehož průčelí bylo dosud obráceno k petřínským svahům . Nové průčelí do Karmelitské ul. bylo zbudováno nákladem Baltazara de Maradas (jeho erb na průčelí pod oknem). Věž

klášter
    Praha 1-Malá Strana