Hrady.cz
Terénní pozůstatky zaniklého hrádku založeného many olomouckých biskupů snad poč. 14. století. Zanikl zřejmě již během 15. století, jako pustý zmiňován až r. 1569.
Biskupice - zřícenina
Detail pahorku zříceniny Biskupice
Graficke pismenko Reliéf hrádku, postupem věků již však částečně setřelý, se nachází na poměrně úzkém a zalesněném hřebenu, který bezprostředně vybíhá do severozápadního konce obce a končí až nad místní vedlejší silnicí a posledními domy. Relativně úzký hřeben se skalnatým ukončením nabídl staviteli docela vhodné místo pro stavbu. Severní i jižní strana je chráněna přírodou a poměrně strmé a dostatečně vysoké srázy poskytovaly přiměřenou ochranu. Zužující se hřebínek se směrem na východ svažuje až k již zmíněné místní komunikaci, která snad může využívat uměle vytvořený úvoz. Na této straně, a to ke konci hřebene jen několik metrů nad komunikací je patrná ...

historie

Sídlo v Biskupicích si patrně zřídili manové z drobné šlechty, kterým byl místní statek propůjčován olomouckým biskupstvím. Známé je jméno Jaroše, který se po Biskupicích píše roku 1314. O zániku sídla se zatím jen spekuluje, pravděpodobně se tak stalo v 15.století v důsledku vpádů do okolní krajiny.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2001), 14.7. 2004

Třebíč  (TR)