Hrady.cz
Pravoslavný (původně řeckokatolický) kostel sv. Michala postavený v 2. pol. 17. století ve vsi Medvědovce u Mukačeva na tehdejší Podkarpatské Rusi. Do Prahy byl přenesen v roce 1929. Celodřevěná roubená stavba bojkovského typu má tři věže s cibulovitými báněmi a střechu krytou šindelem.
jako z pohádky
Graficke pismenko Tato dřevěná stavba stojící nad Letohrádkem Kinských na vás dýchne atmosféru Podkarpatské Rusi, dnešního Zakarpatí na Ukrajině. Tam jsou tyto kostelíky vesměs dodnes funkční, našinci znají nejvíce patrně ten v Koločavě. Kostel stojí na rovné plošině uprostřed svahu Kinského zahrady, v zimě je přes holé koruny stromů z dálky viditelný. Společnost mu bohužel dělá několikero rozpadlých a vyhořelých staveb obývaných bezdomovci.

historie

Kostelík pochází z Medvědovců u Mukačeva na dnešní Ukrajině. Byl postaven v 2. polovině 17. století a do Kinského zahrady byl přenesen v roce 1929(kdy Mukačevo na Podkarpatské Rusi bylo samozřejmě naše), aby se stal součástí sbírek Národopisného muzea. Je to klasický vesnický pravoslavný kostel, je celý ze dřeva včetně věží, střecha je krytá šindeli.
    Mass, 15.9. 2003
    Kostelík sv. Michala je bojkovského typu z 18. stol. (Bojkovský je pojemnován podle ukrajinského kmene Bojků žijícím na rozhraní sv. Slovenska, jv. Polska a Podkarptaské Rusi. Je to stavební typ vyvinutý z východního typu centrálních kostelů se středovou kopulí, středně ovlivněný západními vlivy.) Přenesený sem r. 1929 z Medveďovců u Mukačeva, kam se dostal z Veľkých Lúček r. 1793. Přestože byl původně řeckokatolický, v knize Prahou krok za

Praha 5-Smíchov

Další kostely, chrámy v okolí