Hrady.cz
Renesanční zámeček, ve kterém byla v posledních letech umístěna škola, vybudovali z původní tvrze Podstatští z Prusinovic v roce 1559 a později, v 18.stol. ho barokně upravili. Nad portálem jsou renesanční erby stavebníků.
pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko v Jevíčku, bývalém královském městě, se nachází renesanční zámeček. Pochází z r. 1559, v 18. stol. byl barokně upraven. V době socialismu zámeček sloužil jako školní budova.
IvoR 2006-z mapy Olomoucko(1983), 24.6. 2006

historie

Prokop Podstatský z Prusinovic, který koupil město v r. 1557, a jeho syn Jetřich (držel Jevíčko od r. 1571) vystavěli asi v 1. 1559–1579 v jeho západní části přízemní renesanční zámek s věží. (Je možné, že zámek postavili na místě starší tvrze, která je ale někdy umísťována do prostoru náměstí.) V 1. 1584–1722 drželi jevíčský statek Žalkovští ze Žalkovic a r. 1730 jej koupila hraběnka Marie Františka z Lichtenštejna, ovdovělá Salm-Neuburková.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, 1983, 14.12. 2008

popis

Zámek je volně stojící jednopatrová budova obdélníkového půdorysu s valbovou mansardovou střechou. K východnímu průčelí přiléhá třípatrová hranolová věž. Barokní vstup mimo osu průčelí je zakončen segmentovou římsou. Původní renesanční charakter zámku prozrazují valbově klenuté místnosti přízemí s lunetami, zatímco přízemní síň věže má hvězdicovitou hřebínkovou klenbu. Nad ní v prvním patře věže je barokní kaple z 18. století. Trvalou památkou

tvrz přestavěná na zámek
    Pardubický kraj