Den boje za svobodu a demokracii
Renesanční synagoga, postavená v návaznosti na židovskou radnici po roce 1577 snad za účasti Vlacha Pancrazia Rodera. Barokní úpravy koncem 17. století, úpravy v souvislosti s asanací roku 1907. Po roce 1945 součást židovského musea, od 90. let 20. století opět bohoslužebný prostor.
Graficke pismenko Jedním z úlomků bývalého židovského města je také tato Vysoká, neboli též Radniční synagoga. Druhé pojmenování také nejlépe určuje její polohu - zboku se přimyká k bývalé radniční budově, se kterou tvoří nedílný celek. Přímo naproti se nachází vstup do Staronové synagogy, snad nejznámější stavby svého druhu v Praze. V tzv. Radniční synagoze se bohoslužby konaly až do zřízení skladiště v jejích interiérech válečného r. 1941. Od padesátých let do začátku devadesátých zde bylo zřízeno Státní židovské muzeum, po následné rekonstrukci (zakončené r. 1996) opět slouží jako modlitebna, objekt také využívá Židovské muzeum. Obdélnou synagogu tvoří dvě patra, mírně ...

židovské památky
    Praha 1-Josefov