Hrady.cz
Raně gotické dílo z přelomu 70. a 80. let 13. století (snad za účasti kameníků ze zlatokorunské a vyšebrodské huti), ve 14. století nové panelované štíty. Stavební vývoj uzavřelo postavení ženské galerie roku 1732. Nejstarší dochovaná synagoga v českých zemích.
Graficke pismenko Nejstarší evropská synagoga je asi nejkrásnějším střípkem za asanace zbořeného židovského města. Dnes již stojí celé století mezi silně kontrastní novodobou zástavbou. Svatyně je ranně gotický dvoulodní skvost, později doplněný renesanční přístavbou a barokními úpravami. Současný vzhled však pochází od arch. Mockera.
Pod okolní terén zapuštěnému interiéru – ve kterém je dle pověsti ukryt bájný Golem – dominuje nádherná žebrová klenba zaklenutá do dvojice sloupů. Synagoga v běhu staletí nesloužila pouze k modlitbám - plnila funkci soudní síně, stejně tak jako školy.

historie

Synagoga byla vystavěna v raně gotickém slohu 13. století .Teprve až v 16. století, při vzniku dalších synagog v okolí, se pro lepší orientaci začal používat název "Staronová". Hlavní sál je dnes jedinečným představitelem středověkého typu, reprezentovaného původně románskou synagogou ve Wormsu (z 12. století) a raně gotickou synagogou v Řezně. Sál je zaklenut šesti pětidílnými klenebními poli do dvou osmibokých pilířů.

židovské památky
    Praha 1-Josefov